Tunnisteet

7/11 (1) aamu (1) aamulenkki (5) aamupala (1) aircraft (1) american airlines (1) amerikka (1) Antti Heikkilä (2) arki (1) asics DS trainer 17 (1) Asics Gel Kinsei 4 (2) Atkins (2) auringonkukka (1) aviation (1) baby (2) bagels (1) baletti (3) bangkok (1) bataatti (1) bb-voide (1) Ben ja Jerry (1) bon jovi (3) boy (1) Brooklyn Cafe (2) Bryant Park (1) cakepops (1) Central Park (1) clinique (1) clinique all about eyes (1) coca cola zero (2) coffeeshop (1) cola zero cherry (1) crossing (1) cupcake (1) dad (1) Design District (1) diabetes (1) duunipaikka (2) elämä (10) family (1) father (1) fillari (1) Fitness Expo (1) fitnesstukku (1) flying (1) FootBalance (2) fox racing (1) gluteeniton (1) golf (1) Gotye (1) hampurilainen (1) helsinki (3) helsinki midnight run (6) helsinki-vantaa (1) hera (1) herbalife (1) hiilarit (1) hirssipuuro (1) hyvinvointikartoitus (2) Instagram (1) iPad (1) iPhone (1) isyys (1) isä (3) joulu (1) joulupiparit (1) juhannus (1) juokseminen (9) juoksukengät (1) jäätelö (1) kaalikääryle (1) Kahvila Soppi (1) kakkutikut (1) Kenwood kMix (1) Kesä (10) kesäloma (7) kesäsade (1) kirsikankukkia (1) kirsikkatomaatti (2) koti (7) kuntosali (1) kuppikakku (12) lapset (1) lapsi (2) lastenvaatteet (1) lastenvaatteet. Bon Jovi (1) leivonta (9) lenkkismoothie (1) lentokone (2) liikunta (3) Loréal (1) los angeles (1) Magnolia (1) Magnolia Bakery (2) Make Up For Ever (1) Make Up For Ever foundation (1) Make Up For Ever powder (1) matkustaminen (6) MeAndI (3) meikit (1) meikkivoide (1) meri (1) metsä (1) mietelmiä (6) mikki (1) minni (1) motivaatio (1) mummu (1) musavideo (16) Muscovadosokeri (1) musiikki (2) mäkijuoksu (1) Natures Best (1) new born (1) new york (11) newborn (1) onnellisuus (1) Pan Am (1) Pearl Izumi (1) pelko (1) perhe (4) Petit Stellou (1) pictures (2) Pinterest (1) poika (1) Porvoo (1) proteiini (3) proteiinijauhe (1) proteiinipatukka (1) Punavuori (1) punttitreeni (1) pyöräily (1) pyöräilyvarusteet (1) quinoa (1) rakkaus (7) Ralph Lauren (1) raskaus (5) ravinto (4) Ravintolapäivä (2) redvelvet (1) Roan Marita (1) rohkeus (1) ruoka (16) Ruokapuoti LUMO (1) ruokataivas (2) ruokavalio (1) ruokaöljy (2) Sakari Orava; (1) san francisco (1) shimano (1) sirpaleet (1) sisustus (2) Skip Hop (1) Snutten (1) Sobea (1) sokerittomat herkut (1) Specialized (1) Starbucks (1) stressi (1) suklaata (1) suuntoM4 (1) sykemittari (1) sämpylät (3) talvi (1) Teddykompaniet (1) terveys (8) thaimaa (1) Times Square (1) toivo (1) Tommy Hilfiger (1) treeni (1) tukholma (1) ukkonen (2) unelmat (1) uni (1) urheilu (2) usko (1) uupumus (1) uusi koti (1) vadelma (1) Valmarin (1) Vanha Rauma (1) vanhemmuus (2) vapaapäivä (1) vastasyntynyt (1) vatsa (1) vauva (9) vauvanvaatteet (3) vesi (1) VHH (5) väsymys (1) ystävä (4) äiti (5) äitienpäivä (1) äitiys (2)

lauantai 6. elokuuta 2011

Eating makes you healthier! ...Or sicker! Its Your choice!!

Irkan Puolukkaleivät.
Jauhoton
Lisäaineeton
Säilöntäaineeton
Maidoton
Gluteeniton
Sokeriton
Hiivaton
Suolaton

Ihana mansikka-feta salaatti.

Täydellinen kahvihetki maailman parhaan korvapuustin kanssa.

Puhutaampa hetki mun mieliaiheesta eli ravinnosta, syömisestä, ruoasta ja terveydestä. Ja tietty liikunnasta! Nyt kun tuli näköjään sadepäiväkin ja aamulla en ehtinyt lenkille, niin tuli tästä lepopäivä. Tai no tulihan aamulla tehtyä oma lihaskuntojumppa. Sain myös vapaapäivän yllättäen tästä päivästä, ihanan epämääräinen lentoliikenne, joskus sinusta on muutakin kuin haittaa! ;D

Mulla ei ole koskaan ongelmia kuluttaa vapaa-aikaani ja mun viihtymisen aikaansaamiseksi harvoin tarvitsisi edes poistua kotoa. Tykkään niin paljon olla kotona ja puuhailla omia juttujani. Tällä hetkellä aikaa kuluu iPhonen opetteluun ja pöydällä on pullantuoksuisen miehen jättämä uusi Urheilu-lehti, josta ajattelin lukea yhden juoksijatytön tarinan.

Tän päivän ruokailut on koostunut siitä mitä kaapista löytyy. Aamupalaksi tuli tehtyä jo omaksi klassikoksi muodostunut kaurapuuro Macalla ja ISOILLA voikökkäreillä!!! Ja kun voi sulaa ja häviää niin sitä pitää laittaa lisää!! Voin maku tuottaa suurta mielihyvää mun makunystyröille. Sen opetti jo mummo kun olin pieni ja vietin päivät pitkät mummon kanssa touhutessa. Mummo laittoi voita joka paikkaan ja leivän päälle ainakin kilon.

Valkosipulista oliiviöljyä ja sitruunaista avocadoöljyä.

Lounassalaattiin kaivoin kaapista fetaa, kuivattuja marjoja, pähkinöitä, chian siemeniä, persikkaa ja mansikoita. Avocadoöljyyn olen aivan koukussa ja lisäainepulloja, joita joku salaatinkastikkeeksikin virhellisesti nimittää, en neuvoisi kenenkään hyllystä kauppakoriin ottavan saatikka syövän niitä. Koska salaatinkastikkeen voi tehdä itsekin jos ei öljyistä välitä. Ja mikä parasta, niin hyvää ei saa edes kaupasta kuin oma tekemä!! Öljyjäkin löytyy hyllystä momenmoista erilaista pulloa ja purnukkaa ja jos ei jostain tykkää niin ei kannata lyödä hanskoja tiskiin sillä variaatioita luulisi löytyvän jokaiseen makuun. Itse en tykkää yhtään tummasta balsamicosta, mutta tosiaan tuo avocadoöljy ja valkosipulinen oliiviöljy tekee mun salaatista aivan juhlavaa!!

Kahvitauolle sain ihania itsetehtyjä korvapuusteja ja parempia en ole koskaan saanut!! Omatekoiset herkut on mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin kaupan e-koodeilla maustetut kakkupalat ja leivokset. Toki hyvä Sacherkakun palanenkin on joskus kohdillaan kahvilassa ystävän seurassa. Rehellisesti sanottuna en tälläistä tilannetta muista, että olisin kahvin kanssa jotain sellaista ostanut. Mutta siis pointtina se, että ei pienet herkkupalat silloin tällöin kaada elämää. Kun ei ole liian ehdoton itselleen ja pidä mitään kiellettynä niin rakkaudella leivottu korvapuusti tuo ainoastaan hyvän mielen. Ja arjen herkkuhetkiin olen bongannut muutamia sokerittomiakin herkkuja, toki niiden valikoima ei (vieläkään) ole kovin juhlava! Enkä voi käsittää miksi ei!? Lisäksi niiden hinnat hipovat pilviä enkä sitäkään ymmärrä!!

Sokereita on monenlaisia tavallisen sakkaroosin lisäksi. Tutuimpia varmaankin fruktoosi, glukoosi, laktoosi ja maltoosi. Fruktoosi on siis hedelmäsokeria ja sen GI on melko alhainen. Eli se ei nosta verensokeria suurena piikkinä nopeasti ylös ja yhtä nopeasti alas, vaan on maltillinen. Siitä huolimatta erityisesti teollinen fruktoosi ei todellakaan ole mitään terveysruokaa. Hedelmistä ja vihanneksista saatava fruktoosi on siis aivan eri asia kuin teollisesti valmisettu puhdistettu fruktoosi. Elintarviketeollisuus käyttää tätä hyvin paljon esimerkiksi makeisissa ja jäätelöissä ja nykyään epäilläänkin, että se on osasyy kakkostyypin diabeteksen ja rasvamaksan synnyssä. Tarkkanäköisimmät ovat saattaneet huomatakin, että nykyaikana erityisesti paljon makeisia ja muita sokeripitoisia tuotteita nauttivilla teinitytöillä on alkanut kerääntyä sokerirengasta vyötärön ympärille.

Hieman yleistäen voidaan siis sanoa, että syö liikaa ja lihot, syö liian vähän ja suorituskyky alenee. Hiilareista tuntuu olevan myös monenlaisia käsityksiä. Erilaisilla ihmisillä on hyvin suuria eroja siinä, miten paljon heidän elimistönsä sietää hiilihydraattia ja minkälaatuista.

Entisaikoihin tälläisiä aisoita ei edes tarvinnut miettiä, koska tarjolla ei ollut koko maailmaa. Silloin tällöin lapset saivat karkkia kun lähdettiin maalta kaupunkiin kauppareissulle ja kotiäidit leipoivat itse piirakkansa oman maan jauhoista ja marjoista. Lisäaineeksi kutsuttiin niitä asioita, joita ei juuri sillä hetkellä omasta kaapista löytynyt vaan turvauduttiin naapurin apuun. Todennäköisesti sekin aine haettiin kävellen, pyöräillen tai juosten, joskus jopa kymmenien kilometrien päästä, koska lähempänä ei naapuria ollut. Lasten koulumatkat taittuivat samoin keinoin koulukirjat selässä ja ihmisten liikkuminen ja energiankulutus oli aivan toista luokkaa. Kaikki oli ruumiillisempaa ja perusruokaa syötiin sen verran kuin sitä tarvittiin.

Liikunnan merkitys on nykypäivän niin suuri, ettei sitä voi mitenkään tarpeeksi korostaa. Kumpa jokainen ymmärtäisi sen. Uskon sen olevan oikean ravinnon rinnalla oikotie terveeseen vanhenemiseen ja pitkään ikään. Liikkuminen paikasta toiseen on tehty niin helpoksi kuin mahdollista eikä se enää vaadi ihmisiltä juuri mitään ponnisteluja. Kaupassa käydään autolla ja aina löytyy joku tekosyy miksei duuniin voisi pyöräillä. Tavallisen hyötyliikunnan tarve on surullisen minimaalinen ja siksi yhä tärkeämpää olisi sisällyttää liikuntaa ja urheilua vapaa-aikaan.

Takaisin hiilareihin... Oman sietokyvyn niiden suhteen saa selville ainoastaan kokeilemalla. Ja sama pätee kaikenlaiseen ruokaan. Jokainen ihminen on erilainen ja jokaiselle on erilaiset määrät sopivia. Suosittelen erittäin lämpimästi kuuntelemaan kehoa ja opettelemaan siltä, mitä sinä voit syödä ja kuinka paljon.

Perussääntö: Kun syömisen ja liikunnan jälkeen on hyvä olla eikä väsytä liikaa, olet onnistunut!! :o)

Valkoinen leipä, pasta, riisi ja peruna sokeristuvat turhankin nopeasti elimistössä ja nostavat verensokeria voimakkaasti. Ja se mikä menee ylös, tulee myös alas! Ja jonkin ajan kuluttua verensokeri laskee voimakkaan insuliinin erityksen seurauksena. Korkea verensokeri ja nopea insuliinin eritys altistavat lihomiselle ja monille sairauksille.

Ystävämme proteiini, kuitu ja rasva taas hidastavat verensokerin nousua ja proteiini hidastaa erityisesti hiilihydraattien imeytymistä. Verensokeripiikkien välttäminen olisi siis tärkeää terveydellemme ja kehomme koostumukselle. Ole siis itsellesi lempeä ja suosi pääsääntöisesti matalan GI:n hiilidyhraatteja ja jätä korkean GI:n hiilarit treenin jälkeen tai aamuisin nautittavaksi, koska silloin lihakset ottavat verensokeria vastaan paljon tehokkaammin. Harjoituksen jälkeen muutoin voimakkaasti verensokeria nostavat ruoka-aineet eivät aiheuta niin suurta piikkiä, koska verenkierto ohjautuu myös lihasten hiussuoniin, jolloin lihasten verensokerin otto paranee. Aktiivisille urheilijalle verenkierto ohjautuu hiussuoniin myös lepotilassakin, joten heillä on mahdollisuus nauttia ehkä vähän enemmänkin nopeita hiilareita kuin muilla ihmisillä. Taas siis yksi mainio syy urheilla!! :D Tästä syystä siis aktiiviliikkujat voivat syödä korkean GI:n hiilihydraatteja ilman suuremman rasvan kerääntymistä vyötärölle. Koska sinne ne ylimääräiset hiilarit suurimmaksi osaksi kerääntyvät.

Ja jos joku ei vielä tiedä, niin hitaita hiilareita ovat kasvikset, vihannekset, useimmat hedelmät, marjat ja juurekset. Sokerittomilla maitotuotteilla ja täysjyväviljoilla on kohtuullinen vaikutus verensokeriin. Hiilaripiikkejä siis aiheuttavat puhdistetuista hiilihydraateista valmistetut tuotteet eli siis ne valkoinen leipä, pasta ja riisi. Pullat, murot, keksit, kakut ja makeiset. Ja se perunakin aika paljon, mutta huomattavasti vähemmän kuin valkoinen riisi ja pasta. Tuotteen käsittely myös nostaa GI:tä, joten sillä on merkitystä syötkö perunaa keitettynä vai ranskalaisina. Myös tärkkelyspitoisten ruokien kypsyysaste ja se, nautitaanko ne kylmänä vai kuumana, vaikuttaa GI-lukuihin.

Mutta tässä on vähän tälläistä kikkailutietoa, jota "tavallisen" ihmisen ei välttämättä tarvitse tietää niin tarkkaan jos osaa syödä kaikkea sopivasti! Mutta itselläni on niin suuri mielenkiinto siihen, että mitä me itse teemme itsellemme ja kehollemme ravinnolla, unella ja liikunnalla, että kaikenlainen nippelitieto on mielestäni hurjan mielenkiintoista! :o)

Moni ei ehkä tiedä, miten tärkeää on saada riittävästi kuitua ravinnosta. Kuitujen puutteen huomaa ummetuksena ja onkin erittäin tärkeää ymmärtää, että suoliston hyvinvointi luo perustan elimistömme hyvinvoinnille!! Ummetukseen auttaa parhaiten liukenematon kuitu, joka lisää ulostemassan määrää ja nopeuttaa sen kulkua suolistossa. Tämä kuitu yhdessä vedenjuonnin kanssa auttaa erityisen hyvin ummetukseen ja auttaa suolistoamme toiminaan säännöllisesti. Liukenematonta kuitua saa kaikista täysjyväviljoista.

Ravintokuiduista tekee mielenkiintoisen myös se, että ne hidastavat verensokerin nousua. Liukenevat kuidut auttavat ruokaa imeytymään paremmin, ne jarruttavat ruoan kulkua mahalaukussa ja hidastavat tärkkelyksen pilkkoutumista sokeriksi ja sokerin imeytymistä. Se tarkoittaa siis sitä, että rasvan varastoituminen vähenee, koska tällöin verenkierrossa on vähemmän sokeria varastoitumassa rasvakudokseksi ja vähemmän myös insuliinia. Kun ruoan kulku hidastuu mahalaukussa niin silloin ihminen on kylläisempi pidempään. Tämä on hyvin edukasta tietysti painonhallintaa ajatellen.

Liukenevaa kuitua on vaikeampi saada ravinnosta, joten hyviä lähteitä ova hedelmät ja marjat ja kasvikset. Kaura ja ohra antavat sinulle molempia kuitutyyppejä; liukenevan kuidun lähteet sisältävät yleensä myös liukenematonta kuitua. Hyviä kuitujen lähteitä ovat myös tietysti kasvikset ja ruis! Kuitujen enrgiataso on niin vähäinen ettei niistä lasketa saavan energiaa. Molempien kuitutyyppien on todettu myös ehkäisevän paksusuolen syöpää!

Kuten jo totesin, että hiilarien sietokyky riippuu täysin ihmisestä. Ei voi siis mitenkään antaa yleispäteviä suosituksia tässäkään asiassa. Kuten ei niin monessa muussakaan asiassa. Ihmiset ovat ehkä massaa, mutta hyvin erilaisia keskenään. Hiilihydraattien sietokykyyn vaikuttaa mm. kehon tyyppi, fyysinen aktiivisuus, ruokavalio ja geenit.

Kehotyypiltään kevytrakenteinen aktiivinen liikkuja, jolla on hyvä insuliinherkkyys (ektomorfi), voi yleensä noudattaa yleisen ravitsemussuosituksen mukaisia ruokavalioita ilman suurempaa rasvan kertymistä. Tietenkin silti kannattaa kiinnittää huomiota myös hiilihydraattien laatuun. Luonnostaan lihaksikkaalle ja vähärasvaiselle keholle (mesomorfi) sopii hieman vähähiilihydraattisempi ruokavalio. Tasaisesti proteiinia, hiilareita ja rasvaa. Lisäksi kannattaa ajoittaa hiilihydraattien ja tärkkelysten nauttiminen aamupalalle ja treenien jälkeen, jotta rasvan (ylimääräisen) kertyminen tulee minimoitua. Jos kehotyyppisi varastoi rasvaa helposti (endormorfi), elimistön moottori toimii parhaiten rasvan ja proteiinin kanssa. Hiilareita ei tarvitse paljoakaan saadaksesi voimaa ja silloin tällöinen olisi ehkä hyväkin pitää muutama viikko taukoa hiilarimättöilystä. Tämä pätee mielestäni ihan jokaiselle hiilarisyöpölle, koska niiden vähentäminen tekee olosta virkeän ja ihanan kevyen!! :o) Kannattaa kokeilla, ei se mitään maksa!!! Ja jos ei vaan kykene niitä välttelemään edes silloin tällöin vähäsen niin kannattaa edes tarkkailla minkälaista hiilihydraattia itseensä tankkaa. Ei se pastakaan pahasta ole jos osaa pitää naruja oikein kädessä!!

Huh kun tuli kirjoitettua paljon, nyt lähden viettämään vapaapäivää siskon luo Keravalle ja sitten vielä iltalenkille, että se siitä lepopäivästä! Oiskohan nyt tarpeeksi viileä sää kokeilla uusia mielettömän mageita juoksutrikoita!? Ei taida vielä olla. Mutta mun lenkkeilyn mukavuuteen vaikuttaa suurella prosenttimäärällä Niken dri-Fit treenivaatteet. Ei se ole ihan sama millä juoksee jos meinaa säilyttää motivaation! ;D

Mitä te siinä tuijotatte, hus lenkille siitä jokainen!! ;D



P.S Loppuun vielä proteiinivinkki! Etsiskelin hyvää vaniljaa ja se osoittautuikin hankalammaksi hommaksi. Kuulin, että Natures Bestin proteiinijauheet ovat hyviä ja laadukkaita, joten sitähän piti sitten jostain löytää. Metsästyksen tulos löytyi Talin Elixiasta! Kiitos ihanalle kannustajalleni ja tsemppaajalleni, joka kaivaa musta motivaatiota päivinä jolloin sitä ei todellakaan ole!!


Aika urheilijamainen protskupönttö!! ;D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti